Maag-Darm-DiarreeDiarree bij honden en katten

Aandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals braken en diarree, zijn veel voorkomende klachten bij honden en katten. In dit blogartikel staan we stil bij de werking van het spijsverteringskanaal en op welke wijze u kunt voorkomen dat uw hond of kat te maken krijgt met aanhoudende maagdarmproblemen.

Diarree

Uw kat of hond heeft in de regel normaal per dag 1 of 2 keer een stevige ontlasting. Als er een probleem is met de opname van voedingsstoffen dan leidt dit tot diarree.

Over het algemeen zijn de meeste vormen van acute diarree onschuldig en van korte duur. Door kleine hoeveelheden licht verteerbaar voer te geven komt het maagdarmkanaal tot rust. Zorg voor voldoende water zodat het huisdier niet uitdroogt en na een paar dagen verdwijnen de klachten. Er kan ook chronische diarree optreden. Het is daarom belangrijk de verschillende symptomen van diarree te herkennen en er tijdig naar te handelen vooral bij een jong of oud dier.

Als uw huisdier naast diarree ook andere ziekteverschijnselen vertoont (koorts. braken, afwezig, geen eetlust) dan is verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Diarree kan ontstaan zowel in de dikke als dunne darm.

Dikke darm diarree

Bij dikke darm diarree is de frequentie van poepen sterk toegenomen en is er meestal sprake van persen en verhoogde aandrang. Veelal worden kleine hoeveelheden ontlasting geproduceerd, dit kan gepaard gaan met slijm en bloed. Als uw hond, bij het uitlaten, vaak gaat zitten en kan hij ondanks veel persen niet kan poepen dan is een bezoek aan de dierenarts verstandig.

Dunne darm diarree

Bij dunne darm diarree is de diarree vaak dun en waterig. Het dier hoeft vrijwel niet te persen. Het ontstaan van diarree heeft meerdere oorzaken. Veelal is verkeerde voeding en zelfs verandering van voeding de aanleiding. Veel huisdieren eten elke dag de zelfde soort voeding en dan is het maagdarmkanaal erg gevoelig voor verandering. Ook infectie van wormen, bacteriën en virussen.

Oorzaken van Diarree

De meest voorkomende oorzaken van acute diarree zijn:

Voeding

De meest voorkomende oorzaak is een verandering van voer of het eten van afval op straat en ‘mee-eten van producten die zelfs ‘onverstandig’ zijn voor mensen. De kwaliteit van het voer dat uw huisdier eet heeft invloed op de frequentie van diarree. Uitzonderingen daargelaten. Abrupt wisselen van voer heeft vrijwel altijd gevolgen. Wissel daarom altijd geleidelijk.

Virussen

Diarree veroorzaakt door virussen blijven vaak niet beperkt tot één hond of kat, het besmettingsgevaar is enorm. In dat geval gaat de diarree vaak samen met koorts en is het dier slomer dan normaal en is overgeven vaak niet van de lucht. Tegen virusinfecties helpt alleen goede vaccineren van honden en katten naast een goede hygiëne. De darmklachten als symptoom kunnen bestreden worden niet de oorzaak van de virus.

Wormen en Giardia

Elk dier heeft er wel eens last van. Wormen zijn inwendige darmparasieten en komen veel meer voor dan de meeste mensen denken. Geschat wordt dat 5 tot 10% van de honden en katten hiermee zijn besmet. En wormen zijn niet altijd zichtbaar in de ontlasting van uw hond of kat. Erger nog wormen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van uw huisdier. Giardia komt steeds vaker voor en is goed te behandelen met Panacur en voorals goede hygiëne.

Wat kunt u zelf doen bij acute diarree

Er zijn verschillende producten op de markt die de schadelijke stoffen in de darm onttrekken en de ontlasting dikker maken. Verder kunt u ervoor zorgen dat uw huisdier extra vitamines en minerallen binnenkrijgt tijdens de maagdarmproblemen. Goede producten zijn daarbij Iso-gel of Finidiar.

Als uw huisdier naast diarree ook andere ziekteverschijnselen vertoont (koorts. braken, afwezig, geen eetlust) dan is verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

 

Aanbevolen tegen diarree