gebitsverzorging hond en kat
Om meer aandacht te krijgen voor gebitsproblemen bij hond en kat is de maand februari uitgeroepen tot maand van het gebit. Veel dierenbezitters zijn zich niet bewust van de gebitsproblemen bij honden en katten. Hoewel de dierenarts adviseert om het gebit goed schoon te houden, schiet het er in de praktijk nog wel eens bij in.

Maar liefst 80% van de honden en 70% van de katten die ouder zijn dan 3 jaar kampt met gebitsproblemen en vaak zijn de baasjes hier zich niet van bewust.

Tandplak en tandsteen bij huisdieren

Gebitsproblemen bij huisdieren beginnen meestal met tanderosie, oftewel tandplak en tandsteen. Net als bij mensen kan tandplak bij uw huisdier vaak eenvoudig worden verwijderd, maar als dit niet op tijd gebeurt dan kan het leiden tot het ontstaan van tandsteen. Tandsteen ontstaat door het verharden en verkalken van het tandplak op de tand. Omdat dit een langdurig proces is zal de kans op gebitsproblemen toenemen naarmate uw huisdier ouder is.

Tandvleesontsteking hond en kat

Tandsteen zal in veel gevallen leiden tot tandvleesontsteking bij honden en katten. Dit veroorzaakt in eerste instantie veelal pijnlijke tandvleesontstekingen en een slechte adem, maar ook problemen met de kieswortels en loszittende tanden kunnen het gevolg zijn. In het meest ernstige geval leiden de gebitsproblemen ook tot ontstekingen in de organen van uw huisdier.

Gebitsproblemen voorkomen

Gelukkig zijn gebitsproblemen bij honden en katten goed te voorkomen met de juiste aandacht. U kunt hierbij kiezen uit verschillende methodes:

Het verschilt per huisdier wat de beste optie is. Bij jonge honden wordt aangeraden om de tanden te poetsen zodat zij hier aan wennen. Bij oudere honden en katten is dit helaas niet mogelijk. Het is dan vaak verstandig om te kiezen voor kauwstrips of dieetvoeding die er op gericht is om het gebit te reinigen.

Gebitsproblemen herkennen

Toch kan het zo zijn dat uw huisdier met gebitsproblemen te maken heeft ondanks uw goede zorg. Er zijn daarbij een aantal belangrijke aanwijzingen:

  • Uw huisdier heeft een slechte adem
  • Verminderde eetlust, vooral hard voer wordt niet volledig opgegeten
  • Bruine plekjes op de tanden van uw hond of kat

Gebitscontrole huisdier

Indien u het idee heeft dat uw huisdier mogelijk last heeft van gebitsproblemen is het belangrijk om langs een specialist te gaan. In eerste instantie is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts. Die kan een behandelplan opstellen of,  indien nodig, u doorverwijzen naar een dierenarts die is gespecialiseerd op het gebied van veterinaire tandheelkunde.