oorverzorging

Oorverzorging

Vooral bij honden met hangende oren of veel haar in de oorschelp kan opgehoopt vuil, oorsmeer en vocht een broedplaats voor bacteriën en andere ziekteverwekkers vormen. Ook katten kunnen veel last krijgen van oorproblemen veroorzaakt door bijvoorbeeld oormijt.  Het is verstandig om de oren van uw huisdier minstens eenmaal per week te controleren. Wat u nog meer kunt doen leest u in het nieuwsartikel van ons blog.

Oorproblemen

Bij oorproblemen gaat een hond of kat schudden met de kop en krabben aan de oren. Voor veel honden of katten die buiten komen zijn parasieten en oormijt een veelvoorkomende oorzaak voor oorproblemen.  Oormijt is een spinachtige insect die leeft van oorsmeer. Ze zijn moeilijk waarneembaar met het blote ook, maar  veroorzaken zwarte afscheiding en en hevige jeuk.

Wat te doen?

Het is verstandig om preventief de oren van uw huisdier minstens eenmaal per week te controleren. Belangrijk is dat u de oren de gehoorgangen voorzichtig verzorgd. Dit kan gedaan worden door een oorreiniger te gebruiken. Effectieve en scherp geprijsde producten bij de dierendrogist zijn: Otoclean Oorreiniger, Dermiel oordruppels of AST Oorreiniger Hond.

Wat NIET te doen?

  • Verwijder geen overtollig haar want dit kan een mogelijke  ontsteking alleen maar versterken.
  • gebruik nooit wattenstaafjes om de gehoorgang van uw dier te reinigen! Hiermee drukt u alleen maar vuil dieper in de gehoorgang!
  • Gebruik geen water, want dat neemt het beschermende huidvet weg

Bij aanhoudende klachten is het verstandig een dierenarts naar de oren te laten kijken. Een milde oorontsteking is goed te behandelen met een oorzalf  en uw wilt voor komen dat de oorontsteking zich dieper in het oor ontwikkeld en chronisch wordt dit kan leiden tot ernstige oogbeschadiging of zelf doofheid. Oorontstekingen veroorzaakt door bacterieen of gisten zijn goed te behandelen met antibiotica en ook het uitspuiten van de oren kan voor veel verbetering zorgen.

Heeft u nog vragen over oorverzorging specifiek voor uw huisdier dan kunt u tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen met ons. Het nummer is 030 267 43 10 een email sturen kan ook naar: info@dierendrogist.nl