De maand januari staat traditiegetrouw in het teken van goede voornemens. Veel mensen gaan daarbij meer op hun gewicht letten dan normaal. Maar niet alleen bij mensen kan overgewicht tot problemen leiden. Wist u bijvoorbeeld dat maar liefst 35% van alle honden en katten in Nederland te dik zijn? Zoals u zich wel kunt voorstellen brengt overgewicht ook bij dieren ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.

Oorzaken overgewicht bij huisdieren

De oorzaak van overgewicht lijkt in eerste instantie een eenvoudige. Uw huisdier krijgt te veel calorieën binnen en verbrandt er te weinig. Toch zal de daadwerkelijke oorzaak iets minder genuanceerd zijn. Een verstoring in de energieverbranding kan veroorzaakt worden door andere condities dan waar u in eerste instantie rekening mee heeft gehouden:

  • Een gecastreerd huisdier gebruikt veel minder energie dan voorheen.
  • Ook bij dieren daalt het aantal calorieën dat verbrandt wordt naarmate ze ouder worden.
  • Sommige medicijnen zorgen ervoor dat een hond of kat meer vet op zal slaan.
  • Er kan ook een lichaamsfunctie van uw huisdier minder goed werken, waardoor uiteindelijk overgewicht kan ontstaan.

Huisdier op overgewicht controleren

Bij kortharige honden en katten is overgewicht vaak makkelijker te herkennen. Er moet duidelijk een taille te onderscheiden zijn als uw achter het dier staat en ook mag de buik niet voor de ribben lopen.

Bij een dikkere vacht of een huisdier met langer haar kan overgewicht moeilijker te herkennen zijn en is het vooral belangrijk om te voelen. In dit geval plaatst u uw duimen op de ruggengraat van het huisdier en slaat de handen over de ribben van uw hond of kat. U zou de ribben goed moeten kunnen voelen zonder al te hard te hoeven drukken.

Oplossing tegen overgewicht bij honden en katten

Heeft uw huisdier inderdaad overgewicht? Dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. Meer bewegen is een voor de handliggende optie maar blijkt vaak in de praktijk niet voldoende te zijn. U zult dan ook vooral het voedingspatroon van uw huisdier moeten aanpassen. Kies bijvoorbeeld voor de Royal Canin Educ Beloningsbrokjes die u als vervangend tussendoortje kunt gebruiken. Naast het minderen van caloerieën uit tussendoortjes is er een ruim aanbod aan dieetvoeding beschikbaar die speciaal is ontwikkeld voor honden en katten met overgewicht.