Succesvol tandenpoetsen bij hond en kat

Tandenpoetsen bij jouw huisdier is erg belangrijk! Studies tonen aan dat 80% van de huisdieren voor hun derde levensjaar al last krijgen van het tandvlees en andere gebitsproblemen. Om problemen voor te zijn kun je het best al op een jonge leeftijd starten met het verzorgen van het gebit . Op deze manier raken de huisdieren gewend aan het proces en voorkom je toekomstig tandplak en tandsteen of een slechte adem.96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen: maar slechts een paar procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!

Wat te doen om het verzorgen van het gebit en tandenposten zo aangenaam mogelijk te maken? Een eenvoudig stappenplan helpt!

Stap 1 – Laat je hond of kat voorzichtig wennen aan het poetsen door een poetsschema te starten. De eerste sessies kunnen het best kort gehouden worden. Probeer het dier niet te veel te controleren gedurende het poetsen. Stel het op zijn gemak tijdens het hele proces. Uiteindelijk is 1 tot 2 keer per week poetsen voldoende.

Stap 2 – Laat de hond of kat wennen aan het feit dat jouw hand in zijn mond zit. Dip je vingers in runderbouillon (honden) of tonijnwater (katten) en ga met de vingers voorzichtig over het tandvlees en tanden. Vergeet niet om de sessies kort te houden en het huisdier continu te belonen. 

Stap 3 – Zodra het dier op zijn gemak is met jouw vinger in zijn mond, stap je over naar een vingertandenborstel met daarop wat tandpasta.
Til goed de lippen omhoog om de ook de buitenkant van de tanden goed zichtbaar te maken. Poets voorzichtig over de tanden in een circulaire beweging. Gebruik geen tandpasta die voor mensen bedoeld is. Huisdieren houden niet van de schuim die hierdoor wordt veroorzaakt. Dit komt omdat ze niet kunnen spoelen en spugen. Uiteindelijk raakt ook hun maag hierdoor geïrriteerd. Er zijn een heleboel speciale tandpasta en gebitsproducten voor huisdieren.

Stap 4 – Nu kun je eindelijk een tandenborstel gebruiken bij uw hond of kat. Gebruik een zachte nylon tandenborstel die special ontwikkeld is voor huisdieren. Poets met korte ronde bewegingen en ga goed over zowel de tanden als het tandvlees heen. Het belangrijkste deel om te poetsen, is waar de tanden overgaan in het tandvlees.

Meer tips & tricks omtrent gebitsverzorging bij uw huisdier lees je hier.