vacht huisdierHoe houd ik de vacht van mijn huisdier gezond?

Huidproblemen zijn een van de meest voorkomende redenen dat mensen met hun huisdier naar de dierenarts gaan. Tijdens de winter kunnen deze huidproblemen sneller tot problemen leiden door koude en droge lucht. De huid en vacht van uw huisdier kunnen makkelijk onderhouden worden door een aantal stappen te volgen.

Borstelen

Het geregeld borstelen van uw huisdier ondersteunt de gezondheid van de vacht. Een gezonde vacht beweegt beter waardoor uw huisdier beter gekoeld blijft tijdens warme zomerdagen. Daarbij pluist het ook beter waardoor het in de winter het dier juist warm houdt. Een gezonde vacht voorkomt ook dat huisdieren gaan stinken of dat ze last krijgen van roos. Daarnaast zorgt het borstelen ervoor dat er sneller een nieuwe, gezonde vacht ontstaat waardoor uw huisdier er altijd op zijn best uitziet!

Borstel kortharige dieren één keer per week en langharige dieren om de paar dagen wanneer ze van vacht wisselen. Hoe langer de vacht, hoe meer aandacht deze nodig heeft om door al het haar heen te komen. Als klitten er niet tijdens het borstelen uit gaan, is het verstandig om deze weg te knippen om bacteriën en schimmelinfecties tegen te gaan.

  • Gebruik een rubber borstel om dode huidcellen en viezigheid te verwijderen (kortharige dieren).
  • Gebruik een speciale borstel voor de ondervocht om losse plukken te verwijderen.
  • Gebruik een dunne borstel om klitten te verwijderen.
  • Gebruik een harige borstel om dode haren te verwijderen.
  • Gebruik een kam voor oren, staart en haar rondom de poten.

Bad

Doe uw hond zo vaak als nodig in bad. Tijdens het allergieën seizoen kan het zijn dat uw hond vaker in bad moet. Katten kunnen twee tot drie keer per jaar gewassen worden indien nodig.

  • Maak voor het in bad gaan de oren schoon met Otoclean oorreiniger.
  • Gebruik een goede shampoo zoals Ecopets Dierenshampoo. Voor honden en katten die last hebben van allergieën adviseren wij Allerderm shampoo.
  • Masseer de shampoo voorzichtig in van kop tot staart en vermijd daarbij de oren, ogen en neus.
  • Bij kortharige dieren kunt u drogen met een handdoek. Voor langharige dieren kunt u het beste een speciale hondenföhn gebruiken. Föhns voor menselijk haar worden vaak te heet voor de dunne vacht van uw hond.
  • Knip de nagels van uw huisdier met een goede nagelschaar. Goed verzorgde nagels voorkomen dat uw hond of kat zichzelf beschadigt.

Vitamines

Ze zeggen wel eens dat echte schoonheid van binnen komt. In dit geval is dat nog waar ook want de juiste voeding zorgt voor een stralende vacht. Geef uw huisdier de juiste voeding die voor een gezonde en glanzende huid zorgt. Supplementen die rijk zijn aan Omega-3 vetzuren verbeteren de huid en vacht van uw huisdier.

Dieren genieten ervan om geborsteld te worden en in bad te gaan. En wie houdt er nou niet van een mooie vacht? Ongeacht het seizoen, met de juiste verzorgen heeft u een blijer en mooier huisdier!